KEBAN’DA ELAZIĞ’IN SU ÜRÜNLERİ SORUNU TARTIŞILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Yılmaz, "Türkiye olarak 2014 yılında 115 bin ton balığı ihracatla gönderdik" dedi.

Elazığ'ın Keban ilçesinde düzenlenen "Elazığ'ın Su Ürünleri Sorunu" adlı toplantıda Türkiye'deki balıkçılık ve sorunları ele alındı.

Elazığ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Nuri Yılmaz, Türkiye dahil toplam 28 Avrupa ülkesinde iç sularda balık üretimi yapıldığını söyledi.

Avrupa'da yılda bir milyon 236 bin ton balık tüketimine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yılmaz, "Türkiye, yılda 235 bin ton balık üretmektedir. Türkiye olarak 2014 yılında 115 bin ton balığı ihracatla gönderdik. Biz devlet olarak, destek vermeseydik sektör büyüyüp bu hale gelmezdi. Destek sayesinde bugün balıkçılık bu seviyelere gelmiştir. Ülkemizde yılda 330 bin ton balık yemi üretilip tüketiliyor" Yılmaz kapanış konuşmasını ,Lider Sektörün,Lider Üreticileri sizlersiniz. Diyerek bitirdi.

Keban Alabalık Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Kaya “ 220 olan Elazığ’daki üretici sayısının 150 kadar düştüğünü bunun sebebinin yem ve diğer girdilerin dolar bazında alınması üretilen balıkların ucuza gitmesi, birden ve aniden Yavru balık diğer destekler kaldırılması nedeniyle sektörümüz can çekişiyor,Radikal tedbirler alınmadığı taktirde önümüzdeki yıl üç yada beş kişi kalacağız.Bakanlık tarafından Desteğin ya tamamen kalkmasını yada taban fiyat uygulamasına geçilmesi ile 7,5 Tl olan Alabalığın kilosu 30 Tl’ye çıkacaktır. Desteklemenin kalkması ile Üretimin düşüreceğinden balık fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Balıkçılık sektörü kontrolsüz büyümeden dolayı Arz’ın üzerinde üretim yapmasından dolayı, Sektör Arz fazlası nedeniyle fiyatların düşmesine ile sektördeki firmalar son üç yılda zarar ederek krize girmiştir. Devlet bize Destek verdi biz kapasiteleri artırdık ama üretimi artıramadık, Devlek bize destek verecekse farklı aletlerle yapsın, Yol, Ulaşım sıkıntısı olan yeni üretim sahaların üretime açılmaması gerekiyor.” Dedi.