4. SU VE ALABALIK FESTİVALİ 1.GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Bu yıl 4. Kez düzenlenen Keban Su ve Alabalık Festivali, Keban Belediyesi ve Keban Kültür Turizm Tanıtma Dayanışma Folklor Derneği ile Keban Hükümet konağı Cumhuriyet meydanında Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın ve Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı’nın açılış konuşmalarıyla başlayarak start aldı.

Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı “4.cüsünü düzenleyeceğimiz, Keban Su ve Alabalık Festivaliyle siz değerli halkımıza Keban’ımızın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtacağız. siz değerli hemşerilerimize karınca kararınca bir festival programı hazırladık. Kısaca Keban’ın tarihine değinirsek; Keban Baraj Gölümüz Türkiye'nin 2. Büyük Yapay Gölüdür. Kebanımızdaki markalaşan Çırçır Şelalemiz Dünyanın En Genç Şelalesi olma özelliğine sahiptir. Keban ilçesi varlığını tarihin ilk çağlarından beri işletilen Simli Kurşun Ocaklarına borçludur. Buradaki ocaklar çalıştığı zaman gelişmiş, ocakların çalışmadığı zaman önemini kaybetmiştir. Dünyadaki nadir rastlanan Vanadinit Madeni Keban dağlarımızda vardır. Keban İlçemiz, Yeşil doğasıyla, Fırat Nehri, Fırat Köprüsü, Çırçır Şelalesi, Alabalık Tesisleri, Keban Barajı Hidro Elektirik Santrali, Keban Baraj Gölü, Yaşam Vadisi, Çeşitli Tarihi eserlerin bulunduğu, Sportif ve Amatör Balıkçıların Avlandığı, İnsanların Keban Baraj Gölü ve Fırat Nehri kenarlarındaki mesire ve dinlenme alanlarında devamlı stresten uzak zaman geçirdiği, uğranılan, eğlenilen, Üç tarafı sularla çevrili temiz, sakin bir Anadolu ilçesidir. Keban İlçemiz Medeniyetin Beşik noktasıdır. Çünkü içerisinde Su Akan bir yerleşim yerine sahiptir. Bu gibi organizasyonlarla inşallah insanların gelirleri artacak ve yeni iş sahaları açılacak. İlçe nüfusuna ve insanlara faydası olacaktır. Festivalimizin amacı birlik ve beraberliği pekiştirmektir. Festivalimizi iyi bir şekilde yaparak, Keban Barajı'nın yer aldığı kültür havzasını da bir araya getirmek hedefimiz olacaktır.Bu nedenle Cumartesi ve Pazar günü 4.Keban Su ve Alabalık Festivali coşkusuna tüm halkımız davetlidir ve katılımlarını da bekliyoruz. Festivalin yapılmasında yardımcı olan ve destek olan herkese huzurlarınızda teşekkür ederim.” Dedi.

Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın “ Bu festivalin Keban’a ve Ülkemize hayırlar getirmesini dilerim. Bu festival ve vesilesi ile ilçemiz Keban’ı tanıtımına fırsatı bulacağız. Festivaller o gün İlçe halkı için bir buluşma günü vazifesi yapmakta insanlar festivaller aracılığı ile yıllar sonra bir birlerini görme fırsatı bulmaktadırlar. Bu nedenle festivaller yapılan organizelerle ilçenin ekonomisine katkı sağdığı gibi tanıtımına da faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle bu festivali düzenleyen başkanımıza ve Derneğimize teşekkür eder. İnşallah hoş vakitler geçirirsiniz” dedi.

Keban Stadyumuna doğru Festival Kortej Yürüyüşü Keban Mehmetçik Stadyumuna gidildi.

Mehmetçik Stadyumundaki Program Sunuculuğunu Zülfü Bal’ın yaptığı Festival Programı Elazığ Çayda çıra Derneği Halk Oyunları Gösterisi ile başladı, Uzakdoğu Sporları Gösterisinden sonra, Ödüllü Yöresel yemek Yarışması yapıldı.

Yöresel Yemek yarışmasına Kebanlı hanımlar Kömbe, İçli köfte, Kurutulmuş dolma yemekleri ile katıldı. Finale kalanlar için yapılan Juri oylaması ile Yöresel yemek yarışmasında 1. Saime Gök’e Yarım altın Ödülünü Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın,2.Türkan Dağa Çeyrek Altın Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, 3. Sevilay Orhan’a Gram Altın Ödülü Elazığ İller Bankası Bölge Müdürü Ali Tekataş verdi.

Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, Elazığ İller Bankası Bölge Müdürü Ali Tekataş’a,EÜAŞ Keban Hes İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı ve Keban Kaymakamı Hayret Baskın’a Plaket verildi. Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın Plaket nedeniyle Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı “ Sahip olduğu vizyon ve sahip olduğu dinamizmle Keban’a çok katkılar sağlayacak “ dedi. Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı Elazığ Umurilik Feclililer Derneği üyelerinden Mahmut Mutluoğlu ile “Karmı yağmış şu harput’un başına” türküsünü söyledi. Program Aslı Kökçe Konserinden sonra Volkan Köksal Konseri sahne aldı Volkan Köksal Konserinde Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı “Halay” çekti. Festivale Keban Kaymakamı Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın ve Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı,İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cihan Yeşil,İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Şahin Elazığ İller Bankası Bölge Müdürü Ali Tekataş’a,EÜAŞ Keban Hes İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, Sivrice Belediye Başkan Vekili Necat Saydam,Ağın Belediye Başkan Vekili Mustafa Dirican,Daire Amirleri,Sivil toplum Kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.