FETHİYE ATLI DENİZLİ KÖYÜ'NÜN DÜZENLEDİĞİ YEMEK ETKİNLİĞİNE KATILDI

Elazığ’ın Keban İlçesine bağlı Denizli köyünde 774 yıldır Geyikli baba Türbesinde yağmur ve ot için kurban kesiyorlar. Keban ilçesi Denizli köyü sakinleri her yıl tüm köy halkı Geyikli Baba ziyaret Türbesinde yanında toplanarak bahar ayının sonlarına doğru rahatlık, huzur, bolluk, birlik, beraberlik için kurban kesimi yapmaktadırlar. Kurban kesiminden sonra tüm köy halkı toplu halde mahsullerinin bol ve bereketli olması için yağmur ve ot duası yapıyorlar. Köyde bu yıl 5 koç kurban edildi. Kesilen kurbanlar, bulgur ile kazanlarda pişirilerek köylülere gelen konuklara ikram ediliyor.

Denizli Köyü Geyikli Baba Türbe ziyaretinde düzenlenen programına “ Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cihan Yeşil, İlçe Özel İdare Müdür Sadi Oruç, davetliler ve köylüler katıldı. Denizli Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Süleyman Özer yaptığı konuşmada: “ Köylerinin Oğuz boyundan olduklarını 1240 yılında Buharadan gelip bugünkü Denizli köyüne yerleştiklerini 774 yıldır bu gelenek devam etmektedir. Bahar ayının son günlerinde rahatlık, huzur, bolluk, birlik, beraberlik için Geyiklibaba ziyaret Türbesinin yanında bu kurban kesimi yapılır dualar edilir yemekler yiyilir ve köy halkı kendi hayvanına göre ot biçmeye başlar. Bu kültür alevi-Bektaşi kültüründe mevcuttur. Ayrıca dini bir iştihattir.

Köylülerden para toplanır ortak kurban alınır, her evden bulgur alınır bulguru veren yağını da verir. Kurbanın adına da, ot kurbanı demekteyiz. Mahsullerimizin bol bereketli olması Geyiklibaba türbesinde kurbanlar kesilir. Bu yıl 5 kurban kesildi. Eskiden hayvan sürüsü olan herkes bir adet kurbanını getirir burada keserlerdi. Eski yıllarda 40 ile 50 adet kurbanın kesildiği olurdu. Bu yıl Kesilen kurbanlar kazanlarda, bulgur ile pişirilerek 74 haneye dağıtıldı. Bu yıl toplam 300 kişi kurban eti yedi. ”dedi.

Duadan sonra köylülere isim ve hane kişi sayısına göre bulgurlu etler dağıtılıyor Her yıl olduğu gibi bu yılda Denizli Köyü Geyikli Baba ziyaretinde bir araya gelen Denizli köylüleri kıblıye dönerek Dernek başkanı Süleyman Özer eşliğinde köylüler kurban duası yapıldı.